Main menu

Ну вот! Где је, шта ради… Крмица?

Па није много прошло од почетка путовања од Крмице до Мангулице, морам признати Крмица је убрзо мањкала, тачније трансформисала се у Мангулицу.  И заправо нема ту много филозофије, свакодневно вежбање даје врло коректне резултате, није важно имате ли 7, 47 или 77. Оно што вам вежбање не може решити су лоше животне навике и све последице проистекле из истих.

Док вам неки умерени темпо може свести килажу и преобличити тело (дакле говорим о умереном темпу), он вам не може сљуштити десетине килограма натоложених током година крајње опуштеног односа према храни али и здрављу уопште.

Разликују се и резултати према годинама старости, стекао сам утисак да како године одмичу, све је теже смаћи са себе слој сланинице. Ипак, направимо разлику уколико сте умерено гојазни, битније од елиминације сланинце је по мени управо горе поменута физичка активност. Јер ми делује да то једини исправан начин борбе са савременим начином живота.

Нека три месеца је било потребно да се моја распала физичка форма доведе до нивоа који је могуће надргађивати. Након шест месеци, напредак је почео да буде интезивнији, снага се врло респектабилно повећала и заиста сваки наредни тренинг ми је био све већи изазов и веће задовољство. Базен се проредио, бицикла се интезивирала, све док…

Пре неких, скоро,  равно годину дана, добио сам прилику да се одморим до приватног предузетништва које ми се искрено смучило и почнем да радим један врло динамичан посао који подразумева много путовања. Тада је почело да шкрипи са тренинзима…

Е сад се дотичем врло важне ствари, није свејдено шта ћете вежбати и како. Гимнастика (јер све од Паркура што сам ја досада радио је пре свега Гимнастика) је свакако најквалитетнија дисциплина, тачније треба да представља основу, ма чиме год се бавили. Из простог разлога што се резулати гимнастиком остварени, заиста стамено држе и одолевају времену. Што се, чини ми се, не може рећи за теретане и слично.

Тако да иако у паузама које сам због посла био принуђен правити, ни снага, ни стечена кондиција нису опадали у мери, која се у врло кратком року није могла довести до претходног нивоа. И то ме је чинило врло срећним. Ипак, стадијум Мангулица је достигнут али Мангулица је и даље Крме, колико год шланк била…

  • Навика упражњавања физичке активности је ствар културног нивоа нације и појединца, то је чињеница.
  • Вежбање ће вам побољшати здравствено, тачније опште психофизичко стање али ако имате 30+кг вишка, не очекујте да ћете их вежбањем очас посла отрести.
  • Физичку активност морамо прилагодити својој физичкој спреми, годинама и строго водити рачуна о интезитету и динамици.
  • Ако своју Физичку активност прилагођавамо годинама и физичкој спреми, године нам свакако не требају представљати ни препреку, ни ограничење.

Једноставно, физичка спрема мекша године 🙂 Није баш реално да у 50 година започињете своју професионалну атлетичарску каријеру али није ни нереално да се у 50 година, у периоду од годину до две дана спремите и истрчите полумаратон, па и маратон што да не?

Колико год ми је било скоро немогуће да водим овај блог онако како заслужује, ја ипак не одустајем, тако да што се Пута Крмице до Мангулице тиче, он наставља и о томе ускоро…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FacebookTwitterGoogle+
Back To Top