Main menu

Чујте Срби!

Занимљив је дан иза нас, Савиндан ове 2012 године забележиће многе историјске хронике, технолошке, спортске, економске… Ја би се мало позабавио овом технолошком. Симболично на Савиндан 2012 године је у пуни радни капацитет пуштен ћирлични .срб домен Републике Србије.

Док ће се маркетнишки везати приче о значају .срб домена, ја би ипак мало спустио лопту и задовољио се простом чињеницом да је то један занимљив и значајан корак у унапређењу функционалности интернета самог по себи и комфора који ће временом љубитељи ћирилице, а и они којима је те једино писмо у употреби осетити.

Самим догађајем никакво се чудо није и неће десити, а шта ће унапређење сервиса донети, то ћемо тек видети.

Линкуј као што говориш

 

А где је оно ћирилица нестала и што?

Она нигде није нестала али је чињеница да је у индустрији информационих технологија, поприлично запостављена, нажалост оправдано. Оправдана је нашом лењошћу, оправдана је нашим немаром и непостојању свести о било каквом значају да наша два писма заслужују у најмању руку подједнак третман. Оправдана је још много чиме.

Конкретно, заступљеност подршке за ћирилично писмо је врло штуро у већини водећих ИТ алата и овде мислим пре свега на рачунарске програме или Српски речно софтвер. Додатно, уколико се дизајнер одлучи за израду ћириличних варијанти било ког облика рекламног материјала, сусрешће се за низом проблема који ће му одузети време и утулити вољу за бактање са истом.

Фале нам фонтови, не фонтови тек тако, већ стандардизовани фонтови. Ћирилица реално јесте значајно дизајнерски, барем мени, интересантнија али слика коју нам технички недостатци форсирају у свим медијским облицима значајно доприноси наметању латиничних решења као “лепших”.

Ћирилица је још једна Српска робна марка или вам Српскије – Српски бренд. Као такву треба да је схватимо, подржимо и промовишемо. Постојање два писма у нашем језику је велико богатство од кога не треба да одустајемо. Подршка и промоција са тим циљем се састоји у још већем ангажману креативних ресурса Републике Србије уз несебичну подршку државе. .срб домен је добар пример.

Што се тиче самог .срб домена чије овде увођење од срца поздрављам даљи рад треба свакако да буде поптпуна подршка у интернет прегледницима или вам Српски – интернет бровсерима, у смислу да када корисник куца ћирилични домен, он као такав остане у свом изворном облику, а да га поменути злотвор не претвара у Пуникод (Punycode). Додатно, вероватно једнако значајно као и само увођење домена је подршка за налоге електронске поште или опет Српски – имејл.

Комуникација надлежних министарстава и интересних агенција са водећим глобалним тржишним учесницима у циљу дизања употребне вредности ћирилчних домена је наравно, подразумевана. Па ајд да видимо како ће се то одвијати, почетак је више него задовољавајућ.

И шта то Срби треба да чују?

Претходних пар дана оне врлине које је велики Србин и патриота Арчибалд Рајсиновић изнео у својој заоставштини,а чији наслов краси овај чланак или наравно, опет српски, блог пост, су након дужег времена успеле да надгласају све оне мане у чијем набрајању Арчи није штедео мастила.

Глобално гледано, са маркетишнком сликом наше нације у свету, а и национално, у нашим умовима никако да раскрстимо. .срб домен, спортски успеси и сличне позитивне приче заиста не требају бити укаљане, па чак ни “оправданим” инцидентима и ниподаваштавајућим ракцијама. Добре слике, добра дела су наша заоставштина, потрудимо се да баш она, буду у већини.

Пантић.срб

И тако, након кратког испирања на теме које заслужују знатно већу пажњу, част ми је и задовољство, да се похвалим да је pantic.rs, добио свог ћирилчног буразера пантић.срб овом рођењу су несебично кумовали Регистар националног Интернет домена Србије и пантић.срб-ови домаћини Панет, који је својим клијентима омогућио прилично дебил френдли, пардон, квалитетно кориснички оријентисано решење, за регистрацију .срб браће и сестара постојећих .РС домена

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FacebookTwitterGoogle+
Back To Top