Main menu

Da li da otvorim firmu?

Pitanja se po netu već godinama nižu dal agenciju il doo, dal firmu ili jok. Evo mog viđenja odgovora na to pitanje uzimajući u obzir trenutne okolnosti i perspektivu koju one nude.

Slika Magarca

Rastu uši!

Pre par godina pretočih sebe iz svih dotatašnjih  inkarnacija preduzetništva u jedan tiny DOO, vodeći se racionalizmom i opravdanim očekivanjima. Dočekala me je SEKA i država koja “stimuliše” razvoj malih privrednika. Stimuliše ga tako što će vam nakon godinu dana poslovanja u razmaku od mesec dana stići dva ljubavna pisma za naslovom Naknada za isticanje firme ili srpski rečeno reket na firmu u gradu Beogradu. Ukupan iznos 48k za prvu i 108k za drugu godinu, simpatično zar ne u godini kada vas promet dočekuje sa trećinom do polovinom očekivanog?

Kao krajnji rezultat ćete dobiti 197k sa sve “kamaticama” i odgovor nadležnih službenika, da ni bolest, ni smrt nisu instrument mogućnosti odlaganja naplate :).

Nakon krajnje teškog dana odlazim da lečim frustracije u lokalno leglo uspešnih privrednih prestupnika i tu se ima zaista zanimljivih priča čuti. Onih od kojih vam na glavi rastu uši, a mesto reči vam iz usta izlazi samo njakanje. Ali okreni na jednu, okreni na drugu, jedino što kapiram da sam državi u protekle dve godine bio krajnje zahvalan izvor kapitala i da sam za državu radio i više nego za sebe. I zato za sva buduća pokoljenja i ljude koji se premišljaju u ovom trenutku, sa da, ne, možda.

Dragi moji jednostavno NE i nikako. Svoj posao vodite preko drugih firmi, firmi vaših prijatelja i poznanika, za slučajeve gde to činiti morate. Ako želite uspešnost u tim odnosima, vodite računa da svaka firma dobrano košta, tako da provizija od 10% – 30% nikako nije preskupa.

Kada vas baš “muka” natera, onda otvarajte pravni oblik i neka taj oblik pre bude agencija nego doo. Manji su troškovi, manje su i kazne, a sva ograničenja jedne agencije u trenutku kad ih osetno primetite lako će se rešiti preregistracijom ili otvaranjem nove firme.

I ako se na  kraju ipak odlučite za otvaranje. Nikada ne verujte jednom izvoru informacija, vođenje ma kakve firme nije mali posao sam po sebi. Tražite knjigovođu najvećeg drkadžije iz vašeg okruženja ako opstane sa takvima opstaće i sa vama. Pratite forume, konsultujte advokate, upoznajte muvatorske agencije. U angžmanu otvaranja nipošto se nemojte voditi principom kako treba, nego prinicipom – kako da me to što manje  košta. Budite spremni na sve.

Ako ikakvu mogućnost imate da firmu registrujete dobrano van Beograda – ne oklevajte, sigurno ste time na dobitku.
Tako da ukoliko se nalazite u potrazi za odgovorom na pitanje otvarati firmu ili ne, nadam se da sam vam pružio vrlo jasan i konkretan odgvor, vodeći se trenutnom situacijiom i mojim pogledom na perspektivu koji ovaj trenutak nudi.

Kraće i konkretnije teško da je moglo biti.  Srećno!

2 Comments

  1. Nebojša, to što su te prevarili da otvoriš doo umesto agencije nije kriva država već onaj ko te je savetovao 🙂
    Razmisli da preformatiraš to, ugasiš doo i pređeš u jednostavniji oblik poslovanja. Prvo, porezi i doprinosi će biti manji. Drugo, kniigovođa će manje da te košta. Treće, tvoj novac je tvoj novac i ne moraš da pravdaš troškove. Četvrto, raspitaj se da li imaš mogućnosti da offshoruješ firmu tamo gde su porezi manji (lokal), ako već želiš da zadržiš doo. Suština doo je da odgovara firma, a ne ti celom svojom imovinom, i to je divno. Ali ako radiš za poreze – gasi, pa pređi u agencije.
    ps. kod otvaranja firme vodite se isključivo i jedino zakonom, i neće vas puno koštati da odete u svoju SO i raspitate se. Košta samo one koji sve žele emailom i neće sami da odu lično…. Ne preskačite sitna slova na dokimentima, posledice mogu biti stresne…

    1. Miss Cybernaut, firma je otvorena uzimajući u obzir prethodno poslovanje i očekivanja. Jednostavno hteo sam obilk bez ikakvih ograničenja. Tako da me tu nije niko prevario, osim ja samog sebe… j-ga greška. Što se svega ostalog tiče, tu se u potpunosti slažem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FacebookTwitterGoogle+
Back To Top