Main menu

DUPE – Vakcinisano

magarenceVeli narod, svako ga ima, kao i mišljenje dabome. Pa eto mogu i ja neko svoje da iznesem jelte, mišljenje, ne dupe. Za sebe znam jedno sigurno, da nekako prirodu i živalj oko sebe, živim i prožimam celim svojim bićem, osećam neku vezu, jaku vezu, te kao takav nakaradan primerak ljudske rase, od rane mladosti, verovali ili ne, pa mislim da je neka četvrta godina života u pitanju, ja sam znao… Biću veterinar!

Naravno zaxebao sam se…

Istini za volju nekako na mišiće završih veterinarsku školu, skrpih i koju godinu ambulantne prakse, upisah i prvi nezavršeni fakultet. Žao mi je najviše profesora koje sam razočarao, jer istina, bilo je njih sa velikom verom u mene. Ali eto neka nauka i spoznaja ostaje zalepljena i srećom mojom širok krug drugara, poznanika, a i prijatelja iz naučnih disciplina koje se tiču aktuelne vakcinacije.

A opet, kao nekome ko se internetom previše dugo bavi, ništa mi žalije nije kada se moć istog spozna kroz ružne primere veličanja ljudskih osobina kao što su površnost, lakovernost, nepromišljenost. A time se hrani neman zvana Antivakcinaški lobi ali i mnoge druge…

Dakle pridružujem se pozivu naučnoj zajednici da čvršće stane u odbranu čovečanstva i pomogne prevenciju uticaja štetnih društvenih grupa. Šarlatanstvu se mora stati na put odlučnije i čvršće.

Svaka sloboda govora mora biti sloboda ali i odgovornost. Jedno je iznosti mišljenje i sud o vrsti muzike, pravcu slikarstva, izgledu grada, a sasvim je drugo neosnovano, izmišljenim iz konteksta izvađenim podacima zastrašivati javnost, dovodeći ga u potpunu zabludu.

Po meni takvo ponašanje, naročito koje za posledicu ima narušavanje zdravlja šire populacije, je značajno štetnije od bilo koje vrste organizovanog kriminala. Narkodileri i nadrilekari su egal.

Da, postoje pravci alternativne medicine koji su poštovani i na žmirenje skoro pa priznati od strane zvanične medicine ali nijedan od njih nije realno čudotvoran, već je pre svega koristan, pa ponekad i čudnovato delotvoran. A zloupotrebe su naširoko prisutne.

Ipak! Ovakvi potresi i diskusije jesu potrebni našem društvu. Činjenica je da se u SAD stvari dosta razlikuju, te ne treba američke slučajeve uzimati zdravo za gotovo i prenositi ih kao evropska iskustva. Činjenica je i da farmaceutske kompanije u čitavoj priči nisu baš veverice, te da i tu ima dosta brlja.

Ali nevakcinacija po mojoj spoznaji sasvim sigurno ne vodi zdravlju. A konkretnije informacije potražite od priznatih naučnika iz oblasti. Činjenica je da postoje moguće komplikacije, najčešće u jednakom procentu, kao i mogućnost da se na putu do wc-a, radi nekog noćnog piškenja, okliznete na nemarno bačenu čarapu, lupite glavom o ivicu usisivača koji baš to veče ostao tu, od čega vam se napravi hematom, koji vas dok piškite onesvesti, te prilikom pada udarite o okrnjenu ivicu lavaboa koja vam preseče neku arteriju i vi iskrvarite i skončate ko nazimče, na Dan Republike.

Ako batalimo bilo kakav oblik cinizma i sagledamo stvari realno, ko dan je jasno da država mora preuzeti na sebe odgovornost za bilo kakvu štetu prouzrokovanu vakcinacijom i za to se treba boriti. Na taj način će i sama država značajno bolje voditi računa o tome šta se proizvodi ali i uvozi i prodaje na Srpskom tržištu lekova.

Osim odgovornosti države, treba se boriti i za odgovornost pojedinca koji u javnost plasira bilo kakvu kampanju koja može ugroziti zdravlje ljudi. Te eto, mojih predloga za razmišljanje, a možda i za neku širokoglednu poslaničku grupu.

Ne kažu na reklamama za lekove za džabe:  Za informacije o indikacijama, merama opreza i neželjenim dejstvima obratite se lekaru ili farmaceutu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FacebookTwitterGoogle+
Back To Top