Main menu

E-trgovina 2011 dan prvi!

Oprah kljovice, izvrših brć brć pa da svedemo utiske prvog dana jedne konfernecije zvane E-trgovina ali ne za kajle prekaljene, već za mlade i zelene ili žute i smeđe ali postiđene!

Moja slaninkasta malenkost je uspešno izbegavala ovu instituciju punih 10 godina, iako sa početka ne baš interesantnu, docnije sve interesantniju i interesantniju famoznu E-trgovinu na Paliću. Pa evo rezimea priprema (finansijskog momenta, jel to Srbina najviše zanima) ali i xy zašto to zaista pripada “Moraš da prisustvuješ” varijanti.

Kao što sam to već negde verovatno pomenuo ja sam u sektoru web produkcije aktivno već negde od 1998, kada je učenje dalo prve rezultate i transforimisalo se u produkciono učenje. Iskreno, u poslednjih par godina ova konferencija mi deluje kao definitivni događaj godine za ljude iz moje branše, a od predhodne mi je svakako došla na listu “Ama bre Moraš”!. Godinama ljude koje su ovde već inventar poznajem na ovaj ili onaj virtuelni način ali ne i lično, što je baš onako geek bedak, jednostavno nije ljudski i ne valja tako!

Krenimo od finasijskog momenta koliko je ta akcija do dolaska u Palić koštala. Vrlo kratko cca oko 20k. Naravno to nije udarac komadni, pa se može dodatno isparčati, na čist preduzetnički bezobrazluk ali gore dole to je cifra za posetu E-Paliću. Može i skuplje ako ne predajte, može jeftinije ako se potrudite za jeftniji smeštaj i prevoz ali oduzmi saberi to je otprilike to. Kada smo rešili prvi finansijski momenat, pređimo na ono “ama zašta bre”.

Nakon truckavog puta što nema veze ni sa prevoznikom ni sa konferencijom dođosmo u vrlo lepi Palić i to na samu obalu Palićkog jezera. Čekiranje u hotel (5+, zaista 4 zvezdice), prva kafa i prvo novo poznanstvo, uz prvo revirtualizovano poznanstvo, ćapanje akreditacija, dobijanje dobrodšli paketa. I bap evo otvaranja niza predavanja kojim se apsolutno neću baviti, njih ispratiti na Twitteru ili na drugim blogovima ali moram naglasiti da su se sva kretala od korektnih do izuzetnih. Da je svako ponaosob imalo za nekoga sve, za svakog ponešto i da ih vredi odslušati od A do Š, istina, to je malo previše zamorno.

Aj sad zašto mora: Zoran Torbica poznajem virtuelno već dugo, Nebojša Radović baš pratim i respect, Dragan Varagić, pa dal treba nešto tu dodati, Miloje Sekulić, Dejan Nikolić, Toni Aničić, Ivan Minić, Jovan Protić. Ovo je samo deo ljudi koje sam iz virtuelnih pretvorio u realna poznanstva prvog dana ove konferencije i ima tu još pregršt zaista Respect! likova. Ok, živelo se i radilo i bez svega toga i naravno može i dalje da se radi. Ali mi zaista nije dobro kad pomislim koliko bi neki projekti na kojima smo radili tokom godina dobili vetar u leđa, da sam ovoj konferenciji rešio da prisustvujem dosta ranije. I ceneći sebe, Krypton Web i naš rad, znam da bi i nijma značilo da ih je Krypton Web dodatno pogurao.

Kako reče Eniac “deli znanje stoko”, i znanje jeste tu da bi se delilo i to najbolje zna i poštuje Dragan Varagić. Ako ste mladi, firmeno ili lično i imate nedoumice, nemojte razmišljati E-trgovina nije ulaganje, E-trgovina je osnovno sredstvo! Nećete se napiti mudrosti, nećete se obogatiti, upoznaćete ljude i razmeniti iskustva, pustiti malo mozak na otavu i sasvim sigurno čuti nešto što do sad niste imali prilike da čujete. Možda čak i potrošiti koji dinar više nego što ste planirali ali sa ogromnim osmehom na licu.

Tako ovo veče zaključujem ovim tekstom namenjenim pre svega onima koji se razmišljaju da li su nešto prpustili – jesu! Sve finese ova naalkoholisana slaninica će ostaviti za neko treznije vreme, a najverovatnije u sebi, uz kvaran osmeh na licu, na pomisao, na trenutak, kada će sresti Tonijev (Zaista izvanredan) tim II dana konfernecije 🙂

Kada sam rekao, nadam se dovoljno, za ljude iz branše i zašto treba ovde biti, rekao bi i jednu rečenicu za ljude koje planiraju da se bave ili ljude/institucije/preduzeća koji su prepoznali značaj internet marketinga, ePoslovanja i sl. ako ste propustili eTrgovinu: će vas  košta mnogo više i vremena i para i živaca!

E-trgovina traje još dva dana, ako ste se premišljali, nemojte, ajte na druženje!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FacebookTwitterGoogle+
Back To Top