Main menu

eProject Management vs Vikendica

Nakon završene eTrgovine i sumiranje utisaka napokon je na red i stigao Family Day. Kako mi su mi uz veću i lepšu polovinu stigle i određene obaveze (koje sam sa zadovoljstvom prihvatio) uputili smo se put Smedereva u Pjevic Casa de Campo, da se ispoštuje tazbina i obiđe vikendica. Pošto moja supruga večito grabi volan naše ljute mašine u ruke, maltretira me i ne da mi da vozim, meni ostaje puno vremena za razgledanje okoliša. I tako nekako posmatrajući sve one “Kuća na prodaju” table ispred vidno zapuštenih objekata, setih se fenomenalnog predavanja Ivana Minića i komentara na račun planiranja, očekivanja i tome sl. Nasmeših se, jer smo put vikendice pošli sa pričom: “Idemo da pustimo, vodu, popijemo kafu na terasi, pokupimo granje orezanih voćki” i to je to. Šta tu može naopako poći? To je posao, sve sa kafom, od max 1h vremena? He, he… Ko što reče Minić, Marfi je optimista…

Kako je na putu bila prilična gužva, rešili smo malo sa puta da skrenemo i da popijemo jednu kafidžonu na obali Dunava, tu je već bilo jasno da od stavke “kafa na terasi” nema ništa zato što je duvao vrlo jak vetar.

Ja i moja musava kći Maša

 

Završismo kafu i dođosmo na ciljanu lokaciju. Planirani 1h manje ispijanje kafe, znači uvrh glave pola sata – je tako?

Puštanje vode – otključati šaht, spustiti se u isti odvrnuti dva ventila. Zatajilo je kod ovog otključati, utrošeno vreme cca 0.5h. Nego gde je tu Marfi, pa evo ovde:

Po puštanju vode krenuo sam da obilazim slavine, te dođoh do kupatila i tamo me je dočekala divna scena uz neplanirano kupanje, jer eto planske greške, zato što je verovatno bilo pametnije da sam pre puštanja vode obišao slavine i zapamtio gde je koji ventil. Ili što bi Minić rekao: Istražite i upoznajte. Utrošeno vreme cca 1h.

Skupljanje granja je proteklo bez problema. Pa da vidimo kakve sve ovo ima veze sa eProject Managmentom i bilo kakvim poslovanjem?

Pa verovatno prve menadžerske greške većina naše populacije je napravila upravo na projektima zvanim Vikendica. Bez istraživanja, razmišljanja i planiranja kupovani su placevi po principu “Ju pa ovde je baš lepo”, a to se i danas dešava.  Cilj nije takođe baš precizno definisan ali recimo da se vrteo oko želje za mestom za odmor i relaksaciju i mesta za ne daj bože i penzionerske dane. Shodno tome valjda je logično što je dobar deo tih placeva pored puteva kojima non stop prolaze automobili, a recimo prvi dom zdravlja i prodavnica udaljeni u proseku 30 – 50km. Struja, voda, telefon… he he kanalizacija?

Vikendica, kao ni bilo koji internet projekat nije nešto što možete napraviti i ostaviti da se samo održava. Trava iz nekog razloga neće da se kosi sama, a ta baš lepa, živa ograda, nikako sama neće da poprimi formu iz engleskih vrtova. I tako kreću da se nižu serije problema, jer je vikendica živo biće, pa će uskoro komšija da se požali na količinu zmija i na napad vaše žive ograde na njegovu teritoriju. Vi ćete ga ignorisati zato što je baš našao kad da vas smara sa tim glupostima, on će u znak odmazde svoju kanalizacionu cev preusmeriti u vaše dvorište…. i zabava počinje!

 

Internet projekat (iz “Priče preživelih” by Ivan Minić) – Vikendica ShowCase

Traži pažljivo proučavanje

ePrjct  vs  vikendica

Tržišta – Teritorije
Kolega – Komšiluka
Tehnolgija – Tehnolgija ali u ovom slučaju u građevinarstvu, hortikulturi..

Dodatno zahteva od vas

Vreme – Vreme (redovne oblilaske, košenje trave, uređivanje vrta, sređivanje kuće)
Novac – Novac (benzin, nove slavine, kosliice…)
Živci – Živci (naročito ako niste obratili pažnju na gore navedene stavke)

E sad ne bi dodatno kvario, zaista fenomenalno Minićevo predavanje (na slidesharu ima pp, nadam se da će se negde roditi video, baš bi bilo cool), već ovo sve iznosim jer sam danas dobio tri poziva sa tematikom: “E ajd da radimo nešto sa tim internetom, daj bre da uzmemo neke pare”.

Ideju za projekat možete i imati, a možete je iskopirati, malo je originala u stvarnosti. Ali šta god uradili malo proučavanja vam nikako ne može škoditi, jer ipak prema svemu tome gajite velika očekivanja. I ukoliko nemate makar dva od zahtevana tri, dodatnih zahteva, onda ste u problemu.

I dok “Kuća na prodaju” može donekle da vas izvadi kod vikendice, kod internet projekata to najčešće nije slučaj.

A ovako izgleda kada ste se malo bavili proučavanjem, bili spremni na dodatne zahteve i naravno, imali i malo sreće (tu mislim na sreću da vozite Yugoara pre svega 🙂 ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FacebookTwitterGoogle+
Back To Top