Main menu

Kako da mu kumujemo?

Ovaj tekst iako već duže vreme kruži ruskim internetom, sam tek skoro video. Da oružije može nekoga nasmejati, pa teško je poverovati ali mene je ovaj tekst itekako nasmejao. Te uz pomoć Baba Buće, evo prevoda možda i vas nasmeje...

Imam utisak da se naši stručnjaci za novu ratnu tehniku i oružje malo šale sa svojim stranim kolegama. Na primer – u Nemačkoj postoji tenk „Leopard“, u Izraelu „Merkava“ (Borna kola“). U SAD tenk „Abrams“, u Francuskoj „Leklerk“- oba u čast poznatih generala. A mi – Т-72Б «Рогатка» – “Praćka“. U čast „Praćki“. Pojma nemamo zašto, ali je KVN (Klub veselih i domišljatih, nešto poput našeg Indeksovog radio pozorišta) mogao da nastane samo kod nas!

001-T72B-Rogatka

Т-72Б «Рогатка»

Ili, na primer, odluče se Amerikanci i svoju samohodnu haubicu nazovu „Paladin“ („Hrabri vitez“). A Englezi svoju nazovu “Archer” – „Strelac“. Sve kako treba! A naši im priđu, pa kažu: pogledajte malo ovamo! Ovo je samohodna haubica 2С1 «Гвоздика» – „Karanfil“, 2С3 «Акация» – „Bagrem“, samohodni bacač 2С4 «Тюльпан» – „Tulipan“ i dalekometni samohodni topovi 2С5 «Гиацинт» – „Zumbul“ i 2С7 «Пион» – „Božur“ koji koriste i nuklearne granate. Slobodno pomirišite – tu vam je ceo buket!

2С1 «Гвоздика» - Karanfil :)

2С1 «Гвоздика» – Karanfil 🙂

Na primer, Amerikanci odlučili da jednu svoju protivtenkovsku raketu nazovu „Zmaj“. A drugu – „Šilejla“ ili ti „toljaga“. Sve je logično. A naši priđu i kažu: molim vas, pogledajte i ovo. Ovo su protivtenkovske rakete 9М14М «Малютка» – „Mališa“, 9М123 «Хризантема» – „Hrizantema“ i protivtenkovska raketa «Метис» – „Hibrid (a može i polukrvni, kopile…)“ sa nišanom za noćno gađanje (infra-crvenim nišanom) «Мулат» – “Melez“, a da bi ste se presekli od straha – imali smo i raketu «Кромка» – „Okrajak“ (a može i „Rub“ ili „Ivica“ ili „Krajka“).

9M123-Hrizantema :D Sa ovim Hrizantemama, garantovano nemate problem sa krticama!

9M123-Hrizantema 😀 Sa ovim Hrizantemama, garantovano nemate problem sa krticama!

A da biste se sasvim pogubili mi smo tešku mašinu za podršku tenkovima nazvali «Рамка» – „Mali ram“. Da bi vam se u glavi zavrtelo – novi ratni kompleks za obalsku odbranu zovemo «Бал» – „Bal“. A da bi vam se na licu razvukao idiotski osmeh – naš najsnažniji na svetu samohodni bacač vatre sa podmetačem – pridržačem se naziva ТОС-1 «Буратино» – „Pinokio“. A da bi vas odmah sada poterali u ludnicu – naš bacač ГП-30  se zove  «Обувка» – „Cipelica“.

Cipelica :D

Cipelica 😀

A ako postane ozbiljnije – mi imamo i 82-mm automatski bacač 2Б9 «Василек» – «Različak», četni bacač 2Б14 «Поднос» – «Poslužavnik», bacač2С12 «Сани» – «Sanke», sistem za aktivno žičano osiguranje «Kaktus» (sa 5000 V na provodniku – kablu), međukontinentalnu balističku raketu «Курьер» – „Kurir“ sa nuklearnim projektilom, međukontinentalnu balističku raketu РТ-23 УТТХ «Молодец» – „Junačina“ sa deset nuklearnih projektila, atomsku podmornicu projekta 705 – „Lira“, sistem za upravljanje artiljerijskom vatrom «Капустник» – „Pita sa kupusom“, artiljerijski radiolokacioni kompleks za otkrivanje cilja «Зоопарк»,  – „Zoološki vrt“,

Neverovatno ali istinito ovo je Zoološki vrt! :D

Neverovatno ali istinito ovo je Zoološki vrt! 😀

kontejnerski sistem za upravljanje raketama «Фантасмагория» – „Fantazmagorija“, samohodno oružje «Конденсатор» – „Kondenzator“ i granatu za bacač 7П24 sa podmetačem-pridržačem «Подкидыш» – „Nahoče“.

7П24 "Подкидыш" - Nahoče... siromah :)

7П24 “Подкидыш” – Nahoče… siromah 🙂

Sa ruskog prevela: Dušanka Pantić
Pravi izvor i pored sve dobre volje, nisam uspeo naći, ali recimo ovde su ga lepo ilustrovali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FacebookTwitterGoogle+
Back To Top