Main menu

Kako se vadi krpelj?

Lajmska bolest u nas Srba I Deo

Stiže proleće, stižu i krpeljage pa je red da nešto, na svojoj koži stečenog iskustva i znanja, proverenih metoda, situacija i stanja, prenesem na vaše male ekrane. Ukratko ono što mi daje autoritet da o ovoj temi pričam su činjenice poput te da su me dobrim delom psi odgajili, zatim da sam trebao biti veterinar, al sam zaista terao neki inat, ipak izvadih pa ne grešim mnogo ako kažem oko 1000 krpelja.

I poslednja ali ne i ništa manje važna činjenica da je Neba vs Lajmska, trenutni rezultat 2:0, da, ja sam jedan od retkih srećnika koji je dva puta uspeo da pasuje pomenutu bolest!?

krpeljovski

Ovo zaista nije tema o kojoj je moguće pisati ukratko i zaista ne predstavlja tekst koji se „skenira“ , a ne čita. Te vam skrećem pažnju da je materijal obiman ali sam ga podelio u nastavke koje ću u par dana objaviti 😉

Ajmo redom dakle…

Kao što rekoh toliko sam vremena provodio sa psima, tačnije, gajili oni mene, koliko i ja njih. Najviše vremena sam provodio kod Čika Ace, al o tome nekom drugom prilikom.

A šta da vam pričam, dal sam već upisao srednju školu ili možda i nisam, zove mene moja doktorka iz mog Doma zdravlja, da popričamo!? Auf reko šta je sad, bili smo dobri, al šta sam sad zabrljao?! Kad kaže ona:  „Je li Nebojša kako ti vadiš krpelje“?  „Idem na neki seminar na temu Lajmske, pa prikupljam info, a znam da se ti dosta sa time mlatiš“.

A zaista i jesam se mlatio. Objasnim ja njoj sve potaman, a ona meni vrati dotadašnjim saznanjima tačnije obrazloženjima zašto sam ja to radio baš kako sam radio.

Krpelj se nakada davno vadio ili mehanički, što je bio ređi slučaj ili su ga ljudi natapali Alkoholom ili Uljem, te bi on sam izlazio jer čoveku (krpelju) pozli, jelte. Mi kučkari sa druge strane smo bili ljubitelji Hard Core pristupa, te čim ga spaziš, ti ga vadi odmah, pristima ili pincetom ako baš oćeš da se praviš fin ili ako je mnogo sitan…

Kako se vadi krpelj?

U svakom slučaju ono kako se krpelj pravilno vadi, jeste da uzmete pincetu (zaista su dobre i one specijalizovane za vađenje krpelja metalne, ne plastične) zahvatite krpeljovskog što bliže vašoj (pacijentovoj) koži i izvučete ga. Ono što je poželjno da to obavite brzo i precizno, jer čim vi krenete da čačkate krpeljovskog, on se sve više steže i jače pričvršćuje za kožu.

Dakle kad ga uhvatite i krenete da ga vučete, nemojte ga vraćati, već konstantnim laganim pritiskom vucite krpelja od kože ka sebi.  Zato je dobro, prvo isprojektovati, a onda pristupiti vađenju u jednom potezu.

Kad uvežbate ovu tehniku 99% krpelja ćete vaditi sa sve nihovim rilicama, glavom.

Krpelj se vadi na ovaj način, da ne bi imao priliku da se izbljuje (sadržaj svog želudca isporuči u vaš krvotok) u vašu krv, jer se sumnja da se bakterija nalazi u želudcu malenog gada, te da natapanjem raznim alkoholima i uljima rizikujete više.

Sa mojom metodom se Srpska zvanična medicina ponegde ne slaže u brzini postupka i donekle finesi tehnike. Ipak ja sam sasvim sugran da sam više krpelja na sopstvenim rukama prčkao, nego što su oni to radili.

I iskreno da vam kažem, po pričama koje sam čuo, definitvno va je bolje da ga izvadite sami. Jer medicinsko osoblje u dragoj nam državi je vrlo vrlo retko, zaista stručno osposobljeno za tu intervenciju, a definitivno mnogi od njih to doživljavaju na krajnje čudan način ili preciznije plaše se i ne znaju.

A šta ako glava ostane?

Pa ništa, ništa strašno nemate druge nego da dezifinikujete mesto ujeda i opet u najvećem procentu slučajeva na mestu ujeda će se formirati krasta koja će izbaciti i glavu koja je ostala unutra. Nema potrebe za dramom ukratko.

I što sve vađenja i zaostale glave tiče ako se zakomplikuje može doći do infekcije, bolje da izvadite sve ali ne živimo u srednjem veku takod da tamo u nekom promilu, moguća infekcija treba da vas plaši. Raščešete i ujed komarca pa se on inficira, ista je priča i sa ovim.

Gde da odem da mi izvade krpelja?

Ukoliko se plašite da to uradite sami onda je verovatno najbolje mesto za to u Beogradu je VMA, gde vam ujedno mogu i analizirati krpelja i utvrdi da li je isti zaražen ili ne.

Nastaviće se….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FacebookTwitterGoogle+
Back To Top