Main menu

Moje Krpelj iskustvo

Lajmska bolest u nas Srba II Deo

Bullseye_Lyme_Disease_Rash

Osip izazvan ujedom krpelja

Ide Neba šumicom

Kao što podnaslov kaže, pre par godina ja ronzao po zelenišu, po šumama, dva dana kasnije dođoh kući. Pravac tuširanje svrbi me nešto butina, svrbucka. Cing! U glavi mi se vrti, e jesam debos što se nisam izproveravao pre tuširanja, bacim pogled na to što svrbi, naravno krpeljovski, izvadim ga prstima celog, pustim ga da pliva Dunavom i Savom. Dobro reko, neće grom u koprive, zaboravim ja ne sve to, kad nakog par dana eto karakterističnog kruga….

Osipi, crvenila i slične prateće pojave nisu znak da ste obavezno pasovali Lajmsku, ipak veći deo zaraženih ima osip kao propratnu pojavu. Sa druge strane, ako osipa ne bude, ne mora da znači da nema i Lajmske, zato se testiranje, pre svega izvađenog krpelja preporučuje.

Šok i strah u očima tadašnjeg kolege kad sam pred njim u kancelariji krenuo da skidam pantalone da bi mu se „pohvalio“ svojim „pečatom“ je slatka uspomena na te dane 😀

I tako je počelo moje obnavljanje i utvrđivanje gradiva. Putešestvie sam započeo u Gradskom zavodu za javno zdravlje, tačnije u Savetovalištu za Lajmsku bolest

Posrkaše mi krv i koliko se sećam sledeći dan dođoh na jedan onako krajnje zainteresovan pogled doktorke. Kaže, nema sumnje, zaraženi ste ali vam ovo nije prvi put?! Vi u sebi imate i stara antitela ali imate i nova antitela…. Ok i? Ništa kljuc kljuc Antibiotčići, 4 nedelje, ponovo testiranje i to je to… Ok Naravno pre tog razgovora usledila je vrlo detaljna Anamneza.

Internet

Ako želite sebi sa se ono što naš narod kaže uxxxte u život, onda krenite da tražite sve o vašoj dijagnozi na internetu jedino bolje od toga je kada tražite dijagnozu na osnovu simptoma, to je pravi hipohondarski slatkiš. Srećom tu sam nešto namazaniji pa sam se uputio na prave adrese, što opet nije dalo nimalo ohrabrujuće rezultate.

A o čemu se radi, kako sam dosta kasnije saznao, oblici Lajmske Bolesti se razlikuju kod nas i po svetu, naročito Americi. Terapija se razlikuje, Amerika je značajno agresivnija i njihove doze antibiotika su stvarno konjske.

A šta je Lajmska? Lajmska vam je bolest koja predstavlja pravi hipohondarski san! Ne postoji simptom koji se ne vezuje za Lajmsku bolest, od blagih glavobolja, gljvičnih oboljenja,  preko multiple skleroze, do smrti naravno. Upravo zbog tako širokog i neprecizno definisanog spektra, američka osiguravajauća društva su prestala da prizanju Lajmsku bolest kao bolest za koju refundiraju troškove lečenja.

Koje sam simptome ja osetio?

Ja nisam osećao nikakve jasne simptome do dijagnoze, tačnije do početka terapije, tako da to jednako može biti i reakcija na antibiotike ali osnovni simptom mi je bila slabost organizma ali potpuno suluda. Mogao sam da hodam 2h i onda naprasno da se umorim u par koraka toliko, da moram da sednem, tad se skroz skljokam i do života mi nije, to je trajalo nekih nedelju dana, pa prestalo i to je to.

Naravno, svaki simptom koji sam pročitao, ja samo osetio, zato ih i ne treba čitati, jedino ovo gore navedeno je zaista bila pojava koju sam debelo iskusio i koja me je i dobrano izbedačila.

Šta danas raditi kad vas ujede krpelj?

Opustite se i nabacite osmeh na lice, ništa strašno, ujeo vas je taj, uješće vas još njih oho. Krpelji su naša braća, mi ovu planetu delimo sa njima, tako da to nam je što nam je.

  1. Nipošto nikakav alkohol, ulja, tečnosti, ništa, klot, ostavite ga na miru, gledajte ga i ne pipajte ili kako ja to svom detetu volim da kažem pipaj očima.
  2. Krpelj se vadi čim pre, te nemojte odlagati to za sutra, pošto kažu da ako ga izvadite u prvih 24h od kad se zakači na vas, čak i ako je zaražen, ne može da zarazi vas ili je ta mogućnost minimalna.
  3. Pripremite pincetu i jednu malu sterilnu čašicu (kao onu za ispišak, kad nosite mokraću na analizu)
  4. Ako ste zentara (to nije ništa strašno, strašno je lagati sebe i druge da niste) zamolite nekog ko ima nešto mirniju ruku da izvadi krpelja mesto vas. Ukoliko nemate sebe ili nekog drugog ko je siguran u sebe da vam krpelja izvadi, pravac VMA, neka vam ga tamo izvade i da se razumemo, ja lično nisam bio, ali po onome što su mi pričali ljudi, svi bi oni trebalo na jedan kurs kod kučkara. Pogledajte prethodni članak da vidite kako se vadi krpelj.
  5. Ako ste izvadili krpelja rukujte se, izljubite se sa njim, nemojte ga nipošto ubiti, bacati, gnječiti, nego u čašicu i pravac VMA. Na VMA rade analizu krpelja na prisustvo pomenute zloglasne bakterije borelije burgdorferi. Dakle nisu svi krpeljovski zaraženi istom, al većina jeste.
  6. Bilo da vaš krpelj bude zaražen, bilo ne, zabeležite taj datum negde, datum ujeda.
  7. Ako je krpelj zaražen, a to će vas oni najbolje uputiti, ja koliko se sećam, laboratorijska  analiza se radi nekih mesec dana nakon ujeda.

Nadam se da će ova pisanija nekome biti od koristi. A razne teorije zavere, verzije i subervzije, paranoje… pokušaću objasniti u završnom tekstu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FacebookTwitterGoogle+
Back To Top