Main menu

Velika svađa Kako? i Šta?

Pre xy godina ja sedoh ispred računara sa pitanjem “Kako?”  Uz prve “Kako?”, stiljivo su jedan za drugim ulazili “Šta?”.

I tako su ta dva jarana počeli intezivno  pratiti jedno drugo, ponekad prvo “Šta?”, a nekad je prvi bio “Kako?”.  Međutim godine su prolazile i moje “Kako?” je malo postalo sebično, sve više je htelo samostalno da deluje, a sve manje pažnje obraćalo na “Šta?” I tako dođosmo svi zajedno do situacije gde je “Šta?” ostalo krajnje zapostavljeno, a “Kako?” je samo grizlo i guralo napred. I mic po mic, eto svađe!

“Kako?” je postalo zadovoljno svojim napretkom i sa nipodaštavanjem gledalo na “Šta?” koje je kroz niz praktičnih situacija pokušavalo da jasno stavi do znanja da “Šta?” i “Kako?” jedno bez drugog ne mogu, jer smisao “Kako?” se potpuno gubi kada nema “Šta?”.

I tako kada “Šta?” postane monotono, kada nema puno novog “Šta?”, “Kako?” gubi svaki smisao i motivaciju da zagrize, da nastavi dalje, već se lagano čauri i tromi, dok se definitivno ne razboli i počne samo da se svađa. I eto, ja sam tako uspeo da posvađam svoje “Kako?” i “Šta?”, da me “Kako?” sve manje zanima, a sa “Šta?” ne znam kako bi pričao.

Te sam u to ime ja svoje “Kako?” i “Šta?” počeo lagano da mirim i dok je “Kako?” sasvim dobro “Šta?” još uvek malo zapinje ali bitno je da komunikacija ponovo uspostavljena.

A za sve zainteresovane, eto jednog od možda najkorisnijih saveta, a dokazanog i  iz mog iskustva: Nemojte svađati “Šta?” i “Kako?” Oni su dobri i oni su vaši drugari! Možete popiti svo “Kako?” ovoga sveta, ali bez “Šta?” da to “Kako?” upotrebite, “Kako?” gubi svaki smisao svog postojanja. I sa druge strane džaba vam milion “Šta?” ako ne želite da naučite barem poneki “Kako?”

Za slučaj da se neko pita da li sam normalan – nisam i kategorički odbijam da budem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FacebookTwitterGoogle+
Back To Top