Main menu

WPM – Igra i Igrači

Oblak misterije koji se nadvija nad nazivom Web Project Manager krije u sebi pre svega nužnost hirarhije procesa i ljudstva prilikom izrade bilo kog iole složenijeg projekta. O čemu se radi? Pa iole ozbiljniji Web Developer, čak i u Srbiji koji se susreo sa situacijom: “Radim tri sajta, ugovaram četvrti, a tražili su mi ponudu za peti čiju specifikaciju ni sam ne razumem” Shvatio je u toj situaciji da OneManShow u toj priči više vodu ne pije. Ukoliko se od samog starta vodite određenim ispravnim principima i određenom kvalitetnom metodologijom rada, onda su vam šanse za napredak od pustog kucanja koda i proklinjanja Bill Gates-a, IEa, CSSa… nešto veće nego bez poznavanja osnovnih organizacionih principa. Jednostavno bez WPMa nema logičnog napretka u poslovanju, jer i kad uspete da vašu nano firmu proširite na mikro, u toj zajednici svi moraju imati neki određeni plan i raspored rada, zaduženja. Jednostavno nečće valjati da sada, kada pored vas tu rade još tri vrhunska svaštara krenete putem gde svi rade sve. E sada da se ja ne pravim pametan, ja sam upravo ta strana koja je od starta krenula “na svoj način”, ali nakon 150og jubilarnog udaranja glavom u zid, pade mi na pamet da su možda glupi amerikanci smisli neki tok i način na koji se realzuju svi ti Google-ovi, Microsoft-i, tu je započelo moje istraživanje, a i primena tih “glupih” metoda rada. Pa ajde prvo da se pozabavimo učesnicima u realizaciji jednog Web Projekta i da razumemo odmah kroz sve moje postove na ovu temu podrazumevano se misli na ono kako bi to trebalo da izgleda, a trudičću se da napravim poseban osvrt na surovu realnost.

GAZDA – Da pojednostavimo, bilo da je u pitanju Klijent, bilo da je u pitanju kompanija koja samostalno razvija za svoje potrebe jedan ili više web projekata, termin na vrhu hijerarhije se može nazvati lepo Srpski – GAZDA.

Web Project Manger – Opa, pa vi ste tu… Ne mora da znači, u razmaku između vas i gazde može se načičkati još par strukutra u zavisnosti od situacije. Ali nažalost, jedno sigurno vi ste odgovorno lice za sva moguća s…nesporazume i polažete račun najčešće i Gazdi i nadređenima, a ono što najteže pada… polažete račun i podređenima. Realno gledano u Web Project Mangementu vam treba zaista i poseban šlif i posebna energija upravo za balans između pomenutih struktura, za peglanje “tehnički neizvodljivo” od programera, “pa ovo baš super izgleda – oni su seljaci” od dizajenera, “To MORA da bude, i preskupo je” od GAZDE… pa ovo u principu ide u nedogled jer se u svemu tome obavezno javi Tetka iz Čikaga da joj izvadite krštenicu u Crkvi na administrativnoj liniji ali ODMAH!

Web Producer – Online producer – Osoba zadužena za praćenje situacije sa svim sadržajima na sajtu, kod iste se slivaju svi sadržaji bilo od novinara ili copywriter-a, nečeg levog… Online producer odlučuje šta ide, gde ide, kako ide… Osim ovih osnovnih zaduženja Web Producer ima najčešće ulogu koja se po mnogo čemu prepliće sa Web Project Manager-om, ali o tome nešto kasnije.

Editor/Copywriter/Journalist – Osoba ili osobe koje obezbeđuju sadržaje za sajt.

Information architect – Ovaj je gadan… Kod nas vrlo retko zastupljen ali se na tome radi. Zadatak pomenutog je da na osnovu svojih znanja i iskustava organizuje sadržaje na sajtu sa svrhom da svaki bude na svom mestu kako bi sajt bio što pregledniji (tu mislim na kvalitetnu navigaciju pre svega) i što upotrebljiviji – Usability što je posebena i prilično opširna tema kojom ćemo se zabavljati u postovima koje slede.

Graphic designer – Ljubi ga majka! Čak i u Srbji nije potrebno detaljnije objašnjavati šta čoek radi. Međutim vrlo bitna stvar je da u svom okruženju imate pomentu personu voljnu da spozna Web koncepte i da shvati da papir nije isto što i ekran.

Web Designer – E ovo mi je posebno bolna stavka. Da razjasnimo nešto, davno su prošla vremena kada je Web Dizajner bila osoba zadužena od A-Š  za sve na jednom sajtu. To ne mere! Dobar Web Dizajner treba da peva X-HTML u snu, CSS da mu je najbolji drugar, XML da mu nije stran i da zna još ponešto tu i tamo u zavisnosti od afiniteta. Naravno programi za obradu grafike su podrazumevani. Ono što Web dizajner itekako mora da zna i da prati a to je Web u celini, šta se dešava, šta se novo pojavljuje da grize i da bude uvek u toku sa najnovijim trenovima. Očekivati od Web dizajnera da je vrhunski PHP, ASP programer – ma važi… Web Dizajner u modernom web-u treba da predstavlja kariku između ludih Grafičkih dizajnera i još luđih web programera i da sa svojim znanjem pomiri i ubrza rad to dvoje.

Web Developer – E ovo je gadna kategorija i šta god mi slušali na vestima, Srbija se baš i ne može pohvaliti velikim izborom. Ovde baš često puca i opet govorim o Srbiji. Developer se danas svako zove, a retko koji je stvarno u stanju da svoje zvanje i opravda. Opet najbitnije je da su spremni i sposobni da brzo uče.

Drug projektantSenior DeveloperTech Lead – Svaki ozbiljan razvoj software-a bez ovog čoeka neće baš da može. Samo ako se osvrnemo na Srbiju ne moramo da brinemo, tamo gde je Ratko Mladičć i ispija kafu sa Bin Ladenom tu su se negde i sakrile pomenute persone.

Database administrator – Da, verovali ili ne ozbiljan razvoj, čoveka koji se bavi bazom stavlja na posebno mesto. Kod nas obično Developeri i Drugovi projektanti ukidaju ovo radno mesto. To pije vodu ako ne pričamo o zaista glomaznim projektima.

Quality assurance engineer – Tetka, brat, sestra, drugovi, drugarice… Da to u Srpskoj praksi tako radi. U nekom magičnom svetu imate osobu koje organizuje gore pomenute i mnoge druge, vodi računa da je svaka stavka iz specifikacije urađena kako valja, da sve to prati odgovarajuća dokumentacija, i da sam projekat prođe sito i rešeto pred puštanje u rad.

I sve ovo nekad u više primeraka, nekad sa nekim manjkom… Sve u svemu to je otprilike sturktura zaduženja jednog ozbiljnog razvojnog tima. No dodaću na ovaj post još koju reč čim mi to obaveze dozvole

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FacebookTwitterGoogle+
Back To Top