Main menu

WPM – Igra i igrači – V deo – Dizajner (grafički)

Vreme neumitino odmiče, a od početka pisanja ovog bloga ja sam se prilično udaljio od tematske oblasti koja na ovom blogu treba da bude značajno zastupljena. Jasno je, radi se o menadžmentu web projekata.  Kako svaki organizacioni proces ima svoj tok, nije baš mudro i ovde da ga remetimo pa nastavimo dalje sa opisima učesnika jednog kvalitetnog web produkcijskog tima.

Kada sa opisivao u kratkim crtama članove WP tima, grafički dizajner je opisan sledećim rečima:

Graphic designer – Ljubi ga majka! Čak i u Srbji nije potrebno detaljnije objašnjavati šta čoek radi. Međutim vrlo bitna stvar je da u svom okruženju imate pomentu personu voljnu da spozna Web koncepte i da shvati da papir nije isto što i ekran.”

Obzirom da je uloga bilo koje osobe koje u svom opisu posla sadrži reč Dizajner, u realizacji web projekata ima vrlo često vrlo značajnu ulogu, a opet da je sam opis posla svima vrlo dobar poznat, sam opis izgleda ovako: “Dizajner, grafički, web, flash… i drugi, za svoj glavni zadatak imaju realizaciju prihvatljivog rešenja vizuelnog indetiteta buduće web aplikacije i svih njegovih elemenata. Nešto kvalitetniji dizajneri vodiće računa i o realnoj upotrebljivosti datog predloga”.

Oko dizajn termina često se prepliću dve stvari koje ne moraju obavezno značiti isto, radi se o web dizajneru i o grafičkom dizajneru, kod nas je najveći problem što u proteklih 50 godina obrazovna usmerenja sa dizajn u svom nazivu nisu pokrivala web kao sredstvo izražavanja, što jeste opravdano jer je isti realno prisutan u našim životima tek nekih 20ak godina, pa i manje. Zato školovani dizajner uglavnom nema puno dodirnih tačaka sa realizacijom web aplikacija, dok web dizajner u najvećem broju slučaja prestavlja priučenu tj. samouku kategoriju. Iako od samo počtka razvoja web aplikacija ili prezentacija imali vrlo kvalitetne izuzetke, školovanih dizajnera koji su svoju kreativnost okrenuli ka webu i neograničavajući se znanjem stečenim klasičnim obrazovanjem, uspešno su osvajali sve nove tehnologije njihova pravila i mogućnosti. Takođe i među samoukim web dizajnerima iznikao je veliki broj kvalitetnih pojedinaca. Upravo te dve grupacije, uz upliv u inostranstvu školovanih stručnjaka danas čini kadrovsku strukturu dizajn stručnjaka sposobnih za realizaciju dizajna za web u  Srbiji.

Uzimajući u obzir činjenicu da kvalitetan web DIZAJNER, predstavlja još uvek retkost, a da kvalitetnih Grafičkih dizajnera ima ipak dosta više, u realizaciji web projekata kod nas češća je situacija da ćete sarađivati sa grafičkim dizajnerom. Ko god da je u pitanju, nekoliko stvari kao neko ko vodi projekat morate znati.

Dizajn = Kreativan Proces = Kreativni Ljudi

Dizajner, web dizajner, web developer....builider?! Na crtežu su jasno prikazane razlike između pojedinih grupacija.

Kada uparite kreativne mozgove sa tehničkim mozgovima kao rezultat dobijate sudar svetova koji vi treba da izbalansirate. Prvo što ćete često čuti da termin rok, nema kod svakoga istu težinu. Obizirom da ste vrlo često vezani rokom u istom morate predvideti dizajn krahove, zato u pogledu dizajna aplikacija savršena stvar je ako određeni dizajn koncept možete izdvojiti iz roka ili ugovorom jasno precizirati rokove do i od prihvaćenog od strane klijenta dizajnerskog rešenja. Recimo i još da su dobar dizajn i količina izgubljenih nerava oko istog u direktnoj proporciji do trenutka dok se ne naučite na rad za kreativnim mozgovima. Kao što mi je ne tako davno jedan prijatelj dizajnerskog uma rekao: “Tvoja sposobnost da komuniciraš i da organizuješ najveće dizajn face, koje su sve do poslednje, u nekom svom fazonu, biće stvar koja će vrlo jasno objasniti klijentu dodatnu nulu na tvojoj fakturi”. Hm… dobrim je delom u pravu. Te evo par direktnih saveta:

 • Upoznajte ih sve (potrudite se da u vašem kontakt menadžeru bude baš veliki broj dizajnera i dizajn agencija)
 • Dobri dizajneri su umetnici – opustite se malo i pokušajte da zaista komunicirate
 • Pritisak je vrlo često veliki neprijatelj svakog kreativnog procesa – ako vam je dizajn najbitniji element u razvoju nekog web projekta, posvetite mu dosta vremena i prepustite taj posao:
  • interno raspoloživim dizajnerima + jednom ili više iskusnih freelance dizajnera
  • konkursu za najbolje dizajn rešenje
  • kreativnoj agenciji u koju imate poverenje i SA KOJOM IMATE PRETHODNOG ISKUSTVA
   • Najčešći slučaj ipak je onaj gde se dizajn kuva u vašoj kuhinji i nigde više, to jeste rešenje ali rešenje koje je stvoreno kao rasad za probleme

Moram dodatno naglasiti da gore taksativno nabrojani saveti važe za realizaciju u najmanju ruku web projekata srednje veličine (budžet od 5 000 €). U realizacji manjih projekata recept za uspeh kreće od upotrebe gotovih dizajn rešenja koje je klijent odobrio, preko za klijenta rađenog rešenja angažovanjem sopstvenih resursa, do meni lično omiljene varijante mini konkursu za najbolje rešenje. Poslednja opcija često neizvodljiva zbog finansijskih ograničenja.

Za kraj bih napomenuo da ćete najverovatnije biti prinuđeni da vašeg dizajnera doobučavate web konceptima i svim stvarima koje su u grafičkom dizajnu dopustive i normalne, a u web-u nedopustive. Budite na to spremni, a što je još bitnije na to pripremite pre svega vaše web dizajnere. Ono što je vrlo poželjno je vi da znate kada je: “Pa ovo tehnički neizvodljivo”, izrečeno od strane web dizajnera i web developera, a na račun dizajnera, zaista tako. Upravo vaša sposobnost i vaše znanje da procenite taj momenat koji će dozvoliti da se kreativnost dizajnera realizuje u najvećoj mogućoj meri, će vaš projekat vizuelno izdvojiti od drugih.

Uzevši sve gore navedeno u obzir jasno je da kao i svakog drugog kvalitetnog pojedinca u timu, kada vam šaka dopadne kvalitetan dizajner, negujte ga kao ugroženu vrstu.

Kao i u prethodnim postovima evo situacije sa platama dizajnera raznih profila u Americi:

Web Graphics Designer $52,000
Graphic Web Designer $48,000
User Designer $94,000
Report Designer $34,000
Web Developer Designer $60,000
Visual Designer $67,000
Senior Instructional Designer $70,000
Interaction Designer $79,000
Web Designer Developer $61,000
Instructional Designer $63,000
Pcb Designer $68,000
Interactive Designer $64,000
Product Designer $63,000
User Interface Designer $83,000
Graphics Designer $46,000

Iz gornje tabele se jasno vidi koliko je pojam dizajner otišao daleko, taj trend je kod nas već započet, a u godinama koje dolaze sasvim sigurno će biti i do kraja ispraćen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FacebookTwitterGoogle+
Back To Top