Main menu

WPM – Igra i igrači – II deo – Web Producer

U prethodnom postu sam napravio grubu podelu sastava jednog ozbiljnog kreativnog tima za on line produkciju. Sada bi želeo kroz seriju postova da za početak, objasnim komunikaciju i zadatke među strukturama. Pa ću krenuti redom od persone u engleskoj izvedbi zvanoj Producer, Web Producer, Online Producer.

Iako mi ovi engleski termini nisu srcu bliski, ne znam za neki srpski prikladniji pa cu u daljem tekstu koristi termin Web Producer. Krenućemo od svih mogućih zadataka koji mogu pripasti Web Producer-u:

– Konceptualno rešenja projekta, ideje, smernice
– Komunikacija sa kreativnim članovima tima
– Mape strana – konceptualne
– Mapa sajta – konceptualna
– Kreiranje specifikacije projekta i timeline-a
– Kvote – Budžetiranje projekta
– Nadzor i kontrola dizajna
– Nadzor i kontrola sadržaja
– Menadžment strukturama koje obezbeđuju sadržaje
– Učešće u razgovorima sa outsource timovima i pojedincima
– I uvek se tu ima dodati ponešto…

Ono na šta sam često imao priliku da naiđem je da HR Manager-e i uopšte ljude iz branše, zbunjuje koja je uopšte razlika između WP Managera i Web Producera. Razlika postoji i dole je objašnjena ali u praksi često i jeste tako da WP Manager-u je Web Producer, najveća pomoć i odmoć, kao i glas savesti i razuma i obratno naravno. Te su ove dve pozcije zaista tesno povezane. Sa druge strane postoje situacije gde Web Producer nije sastavni deo tima već osoba obezbeđena od strane klijenta. U zavisnosti od samog projekta na kome se radi Web Producer može, a i ne mora ispunjavati sve gore navedene zadatke.

E sad da napravimo jasnu razliku između ove dve strukture. Web producer je mnogo bliži kreativnom timu i njegov je predstavnik i sastavni deo.Što znači da mora dobro poznavati web tehnologije i da ima puno razumevanje kompletnog kreativnog procesa koji čini realizaciju uspešnog internet projekta. Te ga pre svega treba shvatiti kao šefa kreativnog tima i desnu ruku Web Project Manager-a. Sa druge strane Web Project Manager je struktura koja dolazi između klijenta ili višeg menadžmenta i kreativnog tima, pa su njegova zaduženja iako slična više prilagođena toj poziciji u hijerarhiji.

Komunikacija između ove dve strukture može biti vrlo napeta, može i teći ko po loju. Zato je vrlo bitno da su ove dve osobe profesionalno, emotivno, intelektualno potpuno zrele, hladne glave i pune razumevanja. Kada se napravi dobar spoj pojedinaca na ovom nivou menadžmenta, Šanse za brzu i kvalitetnu realizaciju projekata značajno rastu.

I još jedan zanimljiv podatak koji smatram da je bitan za celu ovu priču kako ona kod nas nije baš preterano razvijena. Prosečna plata Web Producera u Americi je oko 80.000,00$ godišnje.

Eto toliko za sad na temu Web Producer od gosn` Pantića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FacebookTwitterGoogle+
Back To Top