Main menu

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu

Ugasih cigaretu i reših da zarolam prste ovom Genius pistom (tastatura). Kroz glavu mi pre svega lete misli proteklog dana, kao i jedna upitna da li će ovaj let bit završen pre nego što moji omiljeni Mujo sa plodom naše ljubavi u obliku razgoropađene goropadničice, dođu da pokupe ostatke od muža i oca iz ovih mračnih prostora rezervisanog pre svega za štakore preko 100kg. Međutim nije to razlog leta, već prosta glad za tastaturnim pražnjenjem i provokacije upućena od strane “ultra široko familijarne sNike” (vrsta snajke koja se nalazi u prijateljskim okvirima, a ipak toliko bliskim da se smatra familijom), a iznedrena teškim razočarenjem da nema moje reči o novom zakonu o pušenju. Pa ajd da udovoljim i sebi svima i da iz svoje mudre, masne, čupave i bradate glavice iskašljem po koju reč.

O čemu se radi? Pa izgleda da ovog puta nije bilo mnogo prepisivanja i da doneti zakon pre svega ide na ruku punjenju inspekcijskih kasa, a opet, po ko zna koji put čačkanju mečki, tj. nesrećnih ionako nervoznih pušača. Da bi malo smirili strasti i da ne bi baš izazvali nerede, pušenje je dozvoljeno u kafićima, restoranim i sl. Tj. Oni manji treba da se opredele dal su pušački i nepušački, a ovi veći treba da izdele prostor.

E pa gospodo, ne bih da vam kažem, j***te bre g***a. Il ćete piškiti, il nemojte piškiti ako ćemo nešto korisno da napravimo, napravite ga bre ljudski. Pet hiljada, za osobu sa cigarom… mnogo je. Od pola miliona do milion dinara za pravno lice – ljudi bre na kojim ste vi drogama? Ajmo dalje kažu kršenje zabrane pušenja postoji ako je:

1) zatečeno lice sa upaljenom cigaretom;
2) uočeno prisustvo upaljene cigarete;
3) uočeno prisustvo jedne ili više pepeljara – a gde ćemo ljuske od semenki i pistaća?
4) uočeno prisustvo jednog ili više opušaka;
5) uočeno prisustvo duvanskog dima.

I dodatno kažu da su sve inspekcije zadužene za kontrolu poštovanja primene Zakona!?

Dragi moji preduzetnici, oni koji ste imali prilike da se susretnente sa Fonogramskim gradskim fantomom. Zamislite sad istu tu facu, koja vam se pojavljuje na vratima prosečne srpske kompanijice u dubiozi i sada osim što mrda ušicama kao zeka i osluškuje da li je Mirka ponela danas svoj tranzistor da malo ulepša radni ambijent, sada dodatno mrda i nosićem, njuš, njuš, njuška ne bi li vas odvalio sa minimum pola milona koje vi imate, samo se pravite da ih nemate, a ustvari ste ih stavili u levi džep.

Dodatno da se razumemo, ja sam pušački otpadnik, ja toliko čeznem za potpunom zabranom pušenja, da vam to ne mogu rečima opisati. Želim da po stoti put ostavim cigare, a da me ne vabi duvanski dim na svakom ćošku, da uđem u kafić bez duvanskog dima, ama i da uđem u firmu u kojoj se dim sekirom ne mora seći.

Ali:

Kažu ispred Narodnog pozorišta, gužva kao da je premijera :), stoje nesrećnici, dime, šta će? E pa to onda nešto ne štima.

  1. Ne zahtevajte zakonom svemirsku kapsulu za izdvajanje pušača – to je kontraproduktivno.
  2. Što niste valjano primenili i postojeće propise, nego se sad diže buka oko nečeg ko stvorenog za zloupotrebe?
  3. Drastično smanjite kazne ali i drastično krenite u primenu i kontrolu. Kontrolišite samo pušenje, kuc, kuc na vrata dobar dan njuš, njuš – aha! Somče za onog ko je uhvaćen na delu, pet somčića za odgovorno lice, a ako je firma za preko 100 zaposlenih, onda upotrebite i proporcionalne globe. Što određujete kazne koje su nenaplative?
  4. Nemojte molim vas da SVIM inspekcijama dajete ovlašćenje, niste vi njih dobro sredili, kao ni policiju, kao ni pravosuđe i sad ćete pravoj razgoropađenoj goropadi da dodatno proširujete ovlašćenja?!
  5. Nema pušački, nepušački nego polako da se steže obruč ove godine odnos stolova 60:40 u korist nepušača, sledeće 70:30 do potpunog ukidanja i/ili specijalne dozvole, drakonski skupe pa ko voli nek izvoli.
  6. Zabranite reklamiranje, zabranite izlaganje neka se cigaru kupuju i gleda šta ima sa istaknutog spiska, a ček …a da to ne može, zamerili biste se pogrešnima.
  7. Dižite cene akciznim markicama
  8. Pokupljene novce ulažite isključivo u antipušački marketing i edukaciju, ček… izgleda da i to ne može, ne znam zašto ali mi se javlja.

I tako lepo i lagano, do smanjenja broja pušača! A ne da osoba koja je bila savetodavno telo u kreiranju zakona se pojavi na jutarnjem programu i kaže: “Pa ovaj zakon nema za cilj smanjenje broja pušača”?! Znači tako gospodo smislili ste još jedan način da nas gazite ko crve i cedite ko limun i pomorandže? Jer ipak cigara je profitabilna, zar ne?

  1. Uvoz/izvoz, proizvodnja x akcizna markica – mmmm milina!
  2. Rakčići, tumorčići, pad imunteta x l€kici, doktorcici – mmmmmmm milina!

Ili u prevodu pušite, pušite i tek ćete da pušite, a parice samo kaplju! To što crkavate, za to nam zakon nije potreban, jer je fora taman toliko stegnuti obruč da i oni koji nisu pušili sad u inat propuše, a i smrt je profit.

Kad podvučemo crtu, dobićemo nove ulične bande okupljene oko upaljenih burića, gde pušu i greju ruke. To je divna nova slika našeg grada. Ništa zakon ne donosi da se stvarno zlo otkloni, već samo da se kasa napuni.

Samo ljudi… mislim ništa novo, ali našao sam rupu u zakonu! Nigde se u zakonu ne pominju nargile i hašiš! Dakle svi po nargilicu u office, nema DUVANSKOG dima, nema ni piksli, svi srećni i nasmejani, da vam pravo kažem, vrlo moguće i da je zdravije, nego će i tome da stanu na put jer proizvođač nije Philip Morris.

Eto toliko, odoh sad u svemrsku kapsulu da izdimim jedan duvan u to ime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FacebookTwitterGoogle+
Back To Top